Türk firmalarına yeni çekim merkezlerinde önemli fırsatlar düşüyor.
Çin, Türkiye’nin ticari açıdan henüz tam anlamı ile keşfedemediği bir dev. Son 10 yılda daha çok dünya ticareti için olduğu kadar Türkiye için de ‘büyük bir tehdit’ unsuru olarak algılanan Çin’i, gelişmiş ülkelerin dev şirketleri çoktan ‘fırsata’ dönüştürmüş durumda.
Toplam 1.2 trilyon dolarlık ithalatlarında Türkiye’nin payının 1.5 milyar dolar düzeyinde kalması, Türkiye’nin Uzak Doğu’nun bu dev pazarının potansiyelinden ne ölçüde yararlanabildiğinin açık göstergesi.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Önceki hafta Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığında Çin’e 87 kişilik Türk heyeti tarihi bir ziyarette bulundu. Tarihi sözcüğünü özellikle kullandık çünkü Urumçi olaylarının ardından önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ardından Sanayi Bakanı Ninat Akgün’ün bazı açıklamaları ile bir hayli gerginleşen iki ülke siyasi atmosferindeki kara bulutların dağıtılması açısından bu ziyarete AKP Hükümeti büyük önem veriyordu.
Üst düzey ağırlama
Gördüğümüz kadarı ile aynı önem, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından da verilmiş olacak ki Çağlayan ve beraberindeki heyet, üst düzey bir diplomatik ağırlamaya tabi tutuldu. Her türlü hizmetin VIP düzeyinde verildiği Çin’de, grubun araçları için kalabalık Shangai ve Pekin’in caddeleri trafiğe bile kapatıldı.
Çin’in en önemli siyasi isimlerinden Çin Başbakan Yardımcısı Wang Qıshan, Çağlayan ile önemli ve son derece hassas bir ikili görüşme yaptı. Yine Çağlayan, dört günlük gezi sırasında Çin Eximbank’ı (Ülkenin en önemli finans kaynağı) Başkanı Li Ruogu da görüşme trafiğinin bir parçası oldu.
Bakan’dan yatırım çağrısı
Bakan Çağlayan, gezinin ikinci gününde toplam yıllık iş hacimleri 115 milyar doları bulan Çin’in en önemli holdinglerinin tepe yöneticileri ile bir toplantı yaptı. Cherry, Geely, DFM gibi devlerin de aralarında bulunduğu Çinli devlerin temsilcilerine konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın en uygun yatırım ortamının Türkiye’de bulunduğunun altını çizdi. “Çin Asya’nın bir ucunda Türkiye diğer ucunda” diyen Bakan Çağlayan, “Türkiye Çin için Avrupa’ya açılan bir penceredir. Her türlü işbirliğine açığız” mesajını verdi.
Çin seyahati sırasında tek bir Çin politikasını benimsediklerinin vurgusunu ısrarla yapan Bakan Çağlayan, Irak başta olmak üzere Türkiye’nin tüm komşuları ve çevre ülkelerine dönük ticari yaklaşımlarında Çin’i ‘stratejik ortak’ olarak görmek istediklerini dile getirdi. Bu amaçla Irak’ın özel bir önemi olduğunu vurgulayan Çağlayan, özel sektör temsilcileri ile hükümet üyeleri ile ikili yaptığı görüşmede, “Kısa dönem yatırım potansiyeli 75 milyar doları bulan Irak pazarına iki partner olarak girelim” mesajını verdi.